Att ha Reeves i akvarium
För mig handlar att inreda ett akvarium för en vattensköldpadda inte bara om att få det estetiskt tilltalande utan främst att skapa en varierande, naturlig och stimulerande miljö för sköldpaddorna.
Akvariet/Terrariet
Det mest grundläggande som vi behöver se till är att det finns en vattendel och
minst en landdel där de kan gå upp och torka.
Detta kan göras på lite olika sätt, har man ett riktigt stort akvarie så kan man dela upp
det i två delar med ex en skiljevägg med sand på ena sidan och vatten på andra.
Eftersom det då blir en kompromiss i framförallt höjden på vatten så tycker jag att
det är bättre att ha landdelen separat.
Det kan man göra på olika sätt men det handlar om
att göra en låda med plats för ett grävbart substrat så att de kan gräva ner sig helt.
Jag har valt att använda ett akvarie med samma höjd och djup med en landgång gjord av bark.
Har man plats är det bästa att göra en inomhusdamm då man kan göra en mer naturlig hemvist åt sköldpaddorna
med gott om gömställen.
En damm gjord speciellt för att hushålla sköldpaddor heter Waterlandtubs.
Den verkar vara relativt vanlig i USA, jag vet inte om det går att få tag i sverige men det finns
importörer i Tyskland så det kanske går att få skickat till Sverige.
Länk till tillverkaren är www.waterlandtubs.com.
Nått liknande som Waterlandtubs bör gå att göra med träreglar och tjock dammduk.
Kolla på Peter van Arkel webbplats där han använt Waterlandtubs home.versatel.nl/bretarkel/.
Det går också använda formgjutna dammar som man kan göra ett mycket bra habitat av.
Minsta storlek för utrymmet bestämms av L80(se regler) men de är väldigt snålt tilltagna och jag tycker att man bör försöka hålla sig till minst det dubbla. Satsa på så stort som du kan och får plats med. Men understig aldrig aldrig L80. Det reglerna tar upp är hur stor vattenytan ska vara alltså inte totala ytan därför ska inte landdelen räknas med. Storleken på landdelen regleras endast av "Landdelen ska vara minst så stor att alla sköldpaddorna samtidigt kan få plats där.". Inte heller här är jag helt överrens med L80 utan jag tycker att landdelen ska vara så stor att den ska kunna erbjuda både solplatser och skugga. Halva storleken av vattenytan kan vara bra att satsa på.
Inredning vattendel
Så mycket vatten som möjligt är bra. Även om Reeves kärrsköldpadda inte är de bästa simmarna bland vattensköldpaddor är de ändå bra simmare. Min hane spenderar nästan all sin tid i vattnet och är en väldigt duktig simmare medans min hona som är betydligt tyngre oftare "springer" på botten. I det vilda lever de i vattendrag med mjuk botten och jag tycker att man bör försöka eftersträva detta i fångenskap också, därför har jag fin sand på botten där de även kan gräva ner sig. Att gräva ner sig på bottnen är inte ovanligt och det gjorde mina särskilt mycket när de var små och särskilt honan(vilket jag inte visste att hon var då). Jag har även lite större grus samt lite större stenar på bottnen för att ge lite variation och utforskningsmöjligheter. Vattenväxter som inredning har flera fördelar, främst som mat(se mer under föda) men också som gömställen, bra för vattenkvaliten och ger dessutom mer utforskningsmöjligheter för sköldpaddorna. Där får gärna också vara rötter eller liknande som sticker upp ur vattnet för att skapa ytterligare solplatser förutom landdelen.
Inredning landdel
Det är viktigt att sköldpaddorna kan gå upp på land för att torka och sola(se Belysning nedan). Jag tycker att det är nästan lika viktigt att ge Reeves kärrsköldpadda tillgång till ett substrat att gräva ner sig i. Min hona spenderar minst lika mycket tid på land som i vattnet och inte bara för att sola utan mycket tid i sanden halvt nergrävd. Ofta i skydd av växt eller i den grotta som blivit under landgången mellan vattendelen och landdelen. Växter är mycket bra för att skapa skydd och honor gräver gärna ner sina ägg under skyddet av växten dessutom är det ju snyggt med växter.
Filtrering
Sköldpaddor skitar ner mycket, mycket mer än vad fiskar gör och därför tycker jag att det är nästan nödvändigt med ett ordentligt ytterfilter. De har stor kapacitet och har fördelen att de tar lite plats i akvariet. Det är också lätt att göra så att sköldpaddorna inte kan flytta runt på in och utrören. Ett innerfilter blir gärna en klätterställning och flyttas ofta runt av sköldpaddorna. Sen tycker jag också att det är snyggt med så lite onaturliga saker i akvariet/terrariet som möjligt och då passar ett ytterfilter mycket bra. En annan fördel är att det ofta sitter ett strilrör på utblåset vilket ger ett flöde på större område och inte så strömt vatten vilket passar sköldpaddorna bra.
Belysning
En viktig ingridiens för att sköldpaddorna ska må bra är att ha rätt belysning.
Först har vi dagsljusrör(lysrör med 6500K) över både vattendelen och över landdelen för att få bra
belysning.
Sen behöver sköldpaddor som andra reptiler UVB-ljus för att de ska kunna bilda vitamin D3 som behövs
för att tillgodogöra sig kalk som de får från födan. För att tillgodose UVB-ljuset har vi ett reptiglo ljusrör
över vattendelen och en Zoomed Powersun eller MegaRay spotlight över solplatsen och både ger värme och UVB.
Powersun och MegaRay är mycket mer efektiva för UVB-ljus än vad lysrör är.
Just nu använder jag en Exo Terra Repti-glo 10.0 lysrörsspot för uv-ljuset plus en sun-glo för värmen på solplatsen vilket
verkar vara mycket uppskattat av sköldpaddorna.