Regnskog.nu Chinemys Reevesii

Föda

Jag förespråkar en så naturlig diet åt Reeves kärrsköldpadda med stort inslag av animalisk mat men även fri tillgång på vattenväxter.

Matvanor

Chinemys Reevesii är allätare och äter i det vilda fisk, vattenlevande insekter, sniglar, grodor och vattenväxter. Ungdjur är nästan helt köttätare medans de äter mer och mer växter när de växer upp. De äter dock mycket mindre andel vegetabilisk kost än tex rödörade.

Mat till matning

Vattenväxter är inte bara snyggt och bra för vattenkvaliten utan det är bra foder också. I naturen fungerar växtlighet också som skydd och ger därför sköldpaddorna en tryghet dit de kan gömma sig. Därför tycker jag att en god växtlighet är mycket bra men räkna inte med att de unga Reevesii ska sätta i sig alla växter på en gång då de nästan enbart äter animalisk föda. Däremot kan man vara ganska säker på att växterna inte får sitta kvar där man ville ha dem. Men jag tycker ändå att man ska försöka hålla en konstant tillgång till vattenväxter i akvariet och allt eftersom Reevesiin blir äldre desstå mer vegetabiliskt äter de så växterna är viktiga.
För en bra lista på vattenväxter besök Mimmis webbplats www.skoldpaddormedmera.se.
 
vattensköldpadda äter på vattenväxten musselblomma Mina två sköldpaddor är väldigt förtjusta i musselblommor, vattenpest och grodblad. Hornsväv äter de mindre av och brukar mest knippsas av utan att ätas upp.

Den animaliska delen av födan bör man utfodra i en separat balja med vatten för att inte skita ner i onödan i akvariet.
Animalisk föda kan bestå av:

Kosten bör hållas varierad.
Har man tillgång till en damm i trädgården så brukar man kunna få tag i vattenlevande insekter, tänk på att grodor och grodyngel är fridlysta. Hur man odlar posthornssnäckor kan du läsa på Christoffer Sjöholms webbplats

Sköldpaddsmat Sera Raffy I